Uliczni sprzedawcy jedzenia (ginące zawody)

Kolejnym zajęciem, które w XIX w. mogło być wykonywane pod goły niebem, była sprzedaż gotowanego jedzenia. Z tego typu usług korzystał klient ubogi, i tym samym niezbyt wymagający: przekupki, czeladnicy, studenci, woźnice, dorożkarze…. Sprzedaż organizowano w pobliżu miejsc targowych np. na placu Szczepańskim, przy jatkach dominikańskich na Siennej, w wąskim przejściu między placem Mariackim a Małym Rynkiem, jednym słowem w miejscach, gdzie głodnych nigdy nie brakowało. Władysław Krygowski pisał, że zwały się one farynami:

„gdzie na blasze podgrzewanej węglem gotowano barszcz, krupnik, flaki, kiszkę i kiełbasę, kaszę i kapustę. Jedzono w glinianych miseczkach bez łyżki, noża i widelca, zawsze z apetytem i przeważnie z gorzałką. Towarzyszyła posiłkowi wrzawa, a czasami kłótnie. Tak było jeszcze sto lat temu (…).”

(Władysław Krygowski „W moim Krakowie nad wczorajszą Wisłą”, Kraków 1980 r., str. 263)

***

Natomiast we wspomnieniach Ambrożego Grabowskiego zachowała się krakowska przekupka sprzedająca „psie kiełbaski”. 

Agnieszka Lisak blog historia blog historyczny dawne widoki Krakowa teka Ambrożego Grabowskiego

uliczni sprzedawcy jedzenia w Krakowie w XIx w. Agnieszka Lisak blog historia blog historyczny dawne widoki Krakowa teka Ambrożego Grabowskiego
Ambroży Grabowski „Wspomnienia Ambrożego Grabowskiego”, Kraków 1909 r., T. 1, str. 290, 291

Łatwiej będzie wyobrazić sobie tego typu działalność, gdy sięgniemy do rysunków Jana Piwarskiego. Wprawdzie przedstawiają one sceny warszawskie, w pełni jednak oddają opisywane tu realia epoki. Poniżej kobieta nakładająca do glinianej miseczki gorącą kiełbasę.

Kliknij, aby powiększyć.

sprzedaż jedzenia w XIX w. w Krakowie,  Agnieszka Lisak blog historia blog historyczny dawne widoki Krakowa teka Ambrożego Grabowskiego
Jan Piwarski „Album Cynkograficzno-Rysunkowe Warszawskie w dwunastu obrazach”, Warszawa1841 r., Muzeum Narodowe w Krakowie, MNK III-ryc.-11724
Jan Piwarski, sprzedaż jedzenia w Warszawie w XIX w., Agnieszka Lisak blog historia blog historyczny dawne widoki Krakowa teka Ambrożego Grabowskiego
Jan Piwarski „Album Cynkograficzno-Rysunkowe Warszawskie w dwunastu obrazach”, Warszawa1841, Muzeum Narodowe w Krakowie III-ryc.-11718

***

Ze wspomnień Kazimierza Girtlera:

„Jeszcze raz powiem o farynie. Jest to końcówka, najniższy stopień restauratorstwa. Garkuchnia ma aby stałą lokację, faryna chodzi gdyby na nogach. Po Kleparzu, na placu Szczepańskim, na tak zwanym Wale, gdzie bydło i trzodę sprzedawano, zasiadały kobiety przed drewnianą – wielkości średniego stołu – kuchnią (…), z węgli drzewnych rozżarzony ognik ogrzewał blachę, na której stały garnki i misy z przyrządzonymi już potrawami, które żądającym w czasie targowego dnia wieśniakom rozdawano porcyjkami, na glinianych miseczkach bez łyżki, noża, widełka. Apetyt konsumenta posługiwał się obiema rękami, w końcu nawet językiem. Dawano tam barszcz na kościach, wątrobę, krupnik z kawałkiem mięsa, flaki, kiełbasę i kiszkę (…); ogromne ogórki kiszone były szparagami do tego stołu (…).”

(Kazimierz Girtler „Opowiadania” Kraków 1971 r., t. 1., str. 304)

***

Poniżej „kiełbaśnik krakowski”, czyli uliczny sprzedawca kiełbasek.

Agnieszka Lisak blog historia blog historyczny dawne widoki Krakowa teka Ambrożego Grabowskiego
Teka Ambrożego Grabowskiego, Archiwum Narodowe w Krakowie, 29/679/114

Poniżej kiełbaśnik warszawski.

Kazimierz Krzyżanowski sprzedawca kiełbasek w XIX w.  Agnieszka Lisak blog historia blog historyczny dawne widoki Krakowa teka Ambrożego Grabowskiego
Kazimierz Krzyżanowski 1869 r., „Przemysł uliczny w Warszawie” w: „Tygodnik Illustrowany” 1869, nr 90, str. 137

Poniżej kobieta sprzedająca flaki.

sprzedająca flaki Norblin Agnieszka Lisak blog historia blog historyczny dawne widoki Krakowa teka Ambrożego Grabowskiego
Piotr Norblin „Zbiór wzorowy rozmaitych polskich ubiorów” Warszawa, 1817 r.

***

*

*

Agnieszka Lisak blog historia blog historyczny dawne widoki Krakowa, teka Ambrożego Grabowskiego

.